Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22/12/2017, artikel 40;
Gelet op de wet van 25/06/1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4/07/2005, 20/07/2006, 22/12/2009 en 21/01/2013 en de decreten van 24/02/2017 en 3/03/2023 artikelen 8 tot en met 10;
Gelet op het KB van 24/09/2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21/04/2017 en 22/09/2023, artikel 15 en 23 tot en met 44;
Gelet op het collegebesluit van 27/01/2025 betreffende de wijziging van de dag van de wekelijkse markt van donderdag naar woensdag;
Gelet op het collegebesluit van 27/01/2025 betreffende de wijziging van het tijdstip van de wekelijkse markt van 14.00u tot 18.00u naar 08.30u tot 13.00u;
Gelet op het collegebesluit van 17/02/2025 betreffende de principiële goedkeuring van het voorliggende reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein;
Overwegende dat volgens artikel 8 §1 van de wet van 25/06/1993 de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op de openbare markten en kermissen, wordt geregeld bij gemeentelijk reglement;
Overwegende dat volgens artikel 9 §1 van de wet van 25/06/1993 de organisatie van de ambulante en kermisactiviteiten op het openbaar domein, buiten de openbare markten en kermissen, wordt geregeld bij gemeentelijk reglement;
Overwegende de noodzaak tot het actualiseren van het huidige reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein vanwege de recente wetswijzigingen aangaande het onderwerp;
BESLUIT:
Artikel 1:
Het vorige reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten op te heffen.
Art. 2:
Het nieuwe voorgelegde reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein en het bijhorende plan van de standplaatsen goed te keuren met ingang van 27/03/2025.
Art. 3:
Het reglement met bijhorende marktplannen in bijlage als volgt goed te keuren:
De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markten in :
Per openbare markt vermelden:
MARKT : de Wekelijkse Markt (hoofdlocatie)
PLAATS : Grote Markt & Groenplaats, 3440 Zoutleeuw
DAG : woensdag
UUR : van 08.30u tot 13.00u; opbouw vanaf 08.00u en afbraak tot 14.30u
SPECIALISATIE : algemeen
PLAN VAN DE STANDPLAATSEN : zie bijlage ‘Marktplan V01 – Hoofdlocatie’
------
MARKT : de Wekelijkse Markt (reservelocatie)
PLAATS : Aen den Hoorn 16, 3440 ZOUTLEEUW (parking bibliotheek Zoutleeuw, a.k.a. ‘het Dambord’)
DAG : woensdag
UUR : van 08.30u tot 13.00u; opbouw vanaf 08.00u en afbraak tot 14.30u
SPECIALISATIE : algemeen
PLAN VAN DE STANDPLAATSEN : zie bijlage ‘Marktplan V02 – Reservelocatie’
De gemeenteraad vertrouwt aan het College van Burgemeester en Schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het College zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.
Vanwege grootschalige manifestaties zijn occasionele verplaatsingen van de wekelijkse markt naar een andere locatie mogelijk. Teneinde dit zo duidelijk als mogelijk te organiseren, bepaald dit reglement zowel de hoofdlocatie alsook de reservelocatie.
Bijkomende feest- en andere markten (andere dan de wekelijkse markt) kunnen worden ingericht door het stadsbestuur in samenwerking met lokale initiatiefnemers en de plaatselijke handelsvereniging. Het college van burgemeester en schepenen beslist op welke dagen de markten die samenvallen met wettelijke feestdagen en evenementen al dan niet gehouden worden. Uitzondering: valt de marktdag op Ons-Heer-Hemelvaart, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, Allerheiligen, Kerstmis of nieuwjaar, dan wordt de markt automatisch opgeschort voor die week.
Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen om af te wijken van de plaats voor het houden van de openbare markt en dit voor speciale evenementen.
Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen om af te wijken van de dagen voor het houden van de openbare markt en dit voor speciale evenementen.
Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen. :
Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkoper aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:
1° de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico's;
2° bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris kan ook altijd vragen dat diegene die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt, zijn identiteitsbewijs voorlegt.
De standplaatsen kunnen occasioneel ook toegewezen kunnen worden aan wie producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt met het oog op de verkoop.
Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen per onderneming beperkt tot twee.
Teneinde het aanbod gevarieerd, levendig en vitaal te houden, zal er bij de toekenning van nieuwe abonnementen, in geval van plaats tekort, een voorkeur gegeven worden aan deze die producten aanbieden die nog niet aanwezig zijn op de wekelijkse markt, waarbij steeds de wettelijke bepalingen moeten worden nageleefd.
De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:
EN/OF
De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aankomst op de markt, in voorkomend geval, op basis van de gevraagde standplaats en specialisatie. Wanneer de volgorde van aankomst op de markt tussen twee of meerdere kandidaten niet kan uitgemaakt worden, gebeurt de toekenning van de standplaats bij loting.
De persoon die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt moet bij de toewijzing van de losse standplaats aanwezig zijn.
De marktleider kan kandidaten die zich aanbieden, weigeren om reden van praktische aard: veiligheid, openbare orde, toegankelijkheid, aangeboden artikel.
Diegene die de standplaats krijgt toegewezen, betaalt het verschuldigde standgeld aan de marktleider, tegen ontvangstbewijs, bij aanvang van de markt.
De toewijzing van losse standplaatsen kan gebeuren met voorafgaande inschrijvingen.
Kandidaturen kunnen ingediend worden conform het indienen van een aanvraag voor een standplaats per abonnement, met toevoeging van de wens tot het bekomen van een gereserveerde losse standplaats.
Alle kandidaturen worden in een openbaar register bijgehouden.
De aanvragen worden volgens de chronologische volgorde van hun indiening toegewezen en, in voorkomend geval, op basis van de gevraagde plaats en specialisatie. Als twee of meer aanvragen gelijktijdig ingediend worden, wordt de volgorde van toewijzing bij loting bepaald.
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris maakt de toewijzing van de standplaats bekend aan de aanvrager met een aangetekende brief tegen ontvangstbewijs, door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris na of er een geschikte kandidaat is in het register van kandidaturen, zoals omschreven in 5.2.
Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt een vacature bekendgemaakt door publicatie van een kennisgeving.
Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht aangeplakt aan het stedelijk infobord (analoog en/of digitaal) en/of via de website van de stad (https://www.zoutleeuw.be/) en/of via de officiële sociale mediakanalen van de stad en/of via publicatie in het stedelijk infoblad en/of via de lokale pers.
De kandidaturen kunnen ingediend worden :
Alle kandidaturen dienen gericht te zijn aan de gemeente of de concessionaris. De kandidaturen worden ingediend binnen de termijn voorzien in de kennisgeving van de vacature. Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden
Deze aanvraag bevat minstens volgende gegevens:
In de kennisgeving kunnen bijkomende gegevens en documenten worden gevraagd.
Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst bijgehouden in een register van kandidaturen met registratie van het tijdstip van de indiening van de kandidatuur
. Deze kandidaturen worden geklasseerd :
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit register steeds geraadpleegd worden.
De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun auteur.
Om het jaar (jaarlijks) moeten de kandidaten opgenomen in het register hun kandidatuur herbevestigen om in het register opgenomen te blijven.
Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement zullen met het oog op de toekenning ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd worden in het register van kandidaturen :
De standplaatsen worden binnen elke categorie, in voorkomend geval, volgens datum chronologisch geordend.
Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven :
De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager :
Een plan en/of register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat :
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit plan of register steeds geraadpleegd worden.
De abonnementen worden toegekend voor de duur van 12 maanden.
Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager (cf. artikel 7en 8 van dit marktreglement) en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op duurzame drager tegen ontvangstbewijs door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris in de gevallen bepaald in artikel 9 van dit marktreglement
Een seizoensgebonden activiteit (art 37 KB) is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden.
De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van hoger vernoemde activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit. Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen.
De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:
De opschorting gaat in de dag waarop de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug.
De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.
Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse plaats, waarbij geen rekening gehouden wordt met de specialisatie van het register (van abonnementen).
De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement
Indien de opzeggingstermijnen niet worden gerespecteerd, is een vergoeding verschuldigd gelijk aan drie maanden standplaatsvergoeding.
De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:
Het abonnement zal door (de burgemeester, zijn afgevaardigde of door de concessionaris geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:
De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Wanneer de openbare markt of een deel van de standplaatsen definitief wordt opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement
Deze termijn bedraagt 12 maanden wanneer de houder definitief zijn abonnement verliest.
Deze termijn bedraagt 6 maanden in het geval van een definitieve verhuizing van de openbare markt of een deel ervan en de houder zijn abonnement behoudt.
In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden.
Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement (cf. artikel 5.3).
De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:
De personen vermeld in B. tot E. kunnen de standplaatsen innemen, die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen of onderverhuurd.
Wie niet beroepsmatig producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt, kan, mits voorafgaande toelating van de gemeente, ook een standplaats innemen.
De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:
Een eventuele wijziging van de specialisatie KAN aangevraagd worden bij de gemeente per aangetekend schrijven of op een duurzame drager (mail) tegen ontvangstbewijs.
De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.
De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris heeft vastgesteld dat :
De plaatsen waar uitoefening van ambulante activiteiten toegelaten is op openbaar domein zijn niet vooraf bepaald (zie afdeling 2.2 van onderhavig reglement).
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen, moet dit voorafgaand aanvragen bij de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.
Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 15 moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd worden bij de gemeente (Aen den Hoorn 1, 3440 Zoutleeuw / onthaal@zoutleeuw.be / 011 94 90 00).
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld :
De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen :
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. artikel 2) en innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. artikel 11) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie.
Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.
Hier gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cf. artikelen 5 tot en met 9 van dit reglement). Voorwaarden inzake melding van vacature (artikel 5.1 van dit reglement) geldt niet.
Bij een ambulante activiteit op rondtrekkende wijze verplaatst de handelaar zich langs een traject (al dan niet vooraf bepaald), waarbij een verkooppunt telkens voor een korte stoptijd wordt ingenomen. De stoptijd beperkt zich tot de duur van de directe transactie(s), waarna het traject onmiddellijk verdergezet wordt. De ambulante handelaar dient deze ambulante activiteit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.
Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, als vermeld in artikel 20, moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris (Aen den Hoorn 1, 3440 Zoutleeuw / onthaal@zoutleeuw.be / 011 94 90 00).
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld :
De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen :
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.
De producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkopen, te koop aanbieden of uitstallen is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet indien deze activiteiten aan al de volgende voorwaarden voldoen (KB Art. 7. § 1.) :
1° ze vinden plaats met één van volgende doelen
2° ze blijven occasioneel; occasioneel betekent max. 6 keer per jaar
3° de betrokken burgemeester of zijn afgevaardigde heeft vooraf toestemming verleend;
4° als ze de grenzen van de gemeente overschrijdt en geen bijkomende toelating van de gemeente vereist is, dan heeft de organisatie een voorafgaande toelating gevraagd aan de Minister of de personeelsleden aan wie hij deze bevoegdheid heeft gedelegeerd.
De voorwaarde vermeld in het eerste lid, 3°, geldt niet ingeval toepassing wordt gemaakt van
het eerste lid, 4°.
Tijdens de verkoop, te-koop-aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van producten of diensten voor een niet-commercieel doel zoals vermeld in art 22, is elke verkoper herkenbaar via een kenmerk dat het mogelijk maakt om de operatie te identificeren.
Op verzoek van de overheid die de toestemming heeft verleend, overhandigt de verantwoordelijke, binnen dertig dagen, het bewijs van de bestemming van de fondsen om het aangegeven doel te realiseren.
De aanvraag van een toestemming zoals vermeld in art. 22, is afhankelijk van de situatie, gericht aan de burgemeester(s) of aan zijn afgevaardigde(n) of aan de Minister of aan de personeelsleden aan wie hij die bevoegdheid heeft gedelegeerd, op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
De aanvraag omvat :
De toestemming, vermeld in paragraaf 1, eerste lid, 3° of 4°, is beperkt tot één jaar. Ze is hernieuwbaar. Ze bevat de vermeldingen uit de aanvraag.
De toestemming voor een specifiek niet-commercieel doel, zoals vermeld in art 22, eerste lid, 3° of 4°, kan geweigerd worden en de actie kan verboden worden als de doelstelling niet overeenstemt met de toegestane doelen of als de voorgestelde verkopen een risico vormen voor de openbare orde, veiligheid, gezondheid of rust.
Als de overheid die ervoor bevoegd is de toestemming te verlenen, argwaan heeft over de reële doelstellingen van de actie of over de moraliteit van de verantwoordelijke(n), kan ze een voorafgaand onderzoek laten uitvoeren door de personen, vermeld in artikel 11, §1, van de wet. Ze kan ook van een of meer verantwoordelijken eisen dat ze een uittreksel uit het strafregister voorleggen.
De toestemming, vermeld in art 7 §1, eerste lid, 3° of 4° van het KB, kan ingetrokken worden of de actie kan verboden worden, tijdens de manifestatie, door de bevoegde overheid als vastgesteld wordt dat de voorwaarden van de toestemming of van de verklaring of de voorschriften, vermeld in dit artikel, niet worden nageleefd.
Iedere nieuwe actie kan verboden worden voor een natuurlijke of rechtspersoon of een vereniging die de bepalingen van dit artikel niet naleeft, gedurende een periode van één jaar vanaf de vaststelling van de niet-naleving. In geval van recidive kan de duur van de voormelde periode op drie jaar worden gebracht.
De weigering, het verbod of de intrekking wordt betekend :
De marktleider, aangesteld door de burgemeester of zijn afgevaardigde, is bevoegd om documenten die de identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen en de voorwaarden voor het uitoefenen van ambulante activiteiten te controleren.
Elke aangelegenheid die betrekking heeft op het inrichten van de markt behoort tot de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen. Het college laat zich adviseren door de marktleider of diens plaatsvervanger. De marktleiding zal worden toevertrouwd aan een personeelslid van de gemeente die door zijn statuut en ervaring de taak in alle neutraliteit kan uitvoeren.
Op de marktdagen staat de marktleider of diens plaatsvervanger ter beschikking van alle marktgebruikers. Hij zal hiervoor hetzij ter plaatse aanwezig zijn, hetzij bereikbaar zijn per telefoon of gsm, waarna hij zich onmiddellijk ter plaatse kan begeven indien zijn aanwezigheid vereist is. Dit telefoonnummer wordt medegedeeld aan elke marktkramer bij het begin van de markt.
De marktleider of diens plaatsvervanger houdt toezicht op de naleving van onder meer onderhavige bepalingen van het gecoördineerd politiereglement. Het is zijn plicht de marktkramers die hun verplichtingen niet nakomen, daarop te wijzen. De richtlijnen van de marktleider of diens plaatsvervanger moeten strikt opgevolgd worden. In geval van geschillen of onenigheid treft de marktleider of diens plaatsvervanger de nodige schikkingen om de orde en de rust op de markt te bewaren. Deelnemers kunnen eventuele klachten of vermeende onrechtvaardigheden schriftelijk overmaken aan het college van burgemeester en schepenen.
Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025 en voorgaand gemeentelijk reglement van 26 september 2019 wordt opgeheven.
De praktische inwerkingtreding zal plaatsvinden na een vooropzeg van 6 maanden, tellende vanaf 1 maart 2025, de dag van het versturen van de aangetekende schrijven. De nieuwe plaats, weekdag, uren en plan van standplaatsen zullen in voege treden vanaf 1 september 2025.
Goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 maart 2025.
Art. 4:
Deze beslissing bekend te maken conform de wettelijke bepalingen.